Wie zijn wij

Vlietstede Zadel -  en tuigenmakerij wordt uitgeoefend door Ruud Korst en Evaline de Gruyter. 2 Mensen die al hun levenlang  bevlogen zijn met paarden en paardensport.

Ruud, geboren in 1946 in Den Haag, was al als jongetje van 7 jaar bezig bokketuigjes in elkaar te flansen. Waarschijnlijk een erfenis van zijn opa die ook zadelmaker was, maar vroeg overleed. Ruud reed met zijn shetlandertje met een karretje door Den Haag . Bracht al zijn vrije tijd door bij paardenmensen. Maakte kennis met oude koetsiers, zadel en tuigenmakers, handelaren enz. Paarden was zijn passie.

Na een vruchteloze poging van zijn moeder om hem maar voor Kok-banketbakker te laten leren kwam hij al snel te werk in de paarden. Eerst bij het africhten van dravers. Dat was zeker vroeger geen vetpot. En al snel  op een manege in Den Haag waar hij samen met een collega springpaarden trainde voor de zonen van de baas. Jaren van rijden,trainen,  concoursbezoek enz. volgden. Na tijd ging hij werken als instructeur, werd bedrijfsleider-instructeur van enkele grote maneges. Uit eindelijk maakte hij de overstap naar eigen zadel – en tuigmakerij gecombineerd  met een partime functie als 1e koetsier bij een gerenommeerd Haags bedrijf . Jaren heeft hij zo gereden met het rijden van antieke koetsen door het stadsverkeer tot dat het eigen bedrijf teveel tijd in beslag ging nemen. In die tussentijd leerde hij het vak van oude, inmiddels al lang overleden zadelmakers.

Evaline, geboren in 1957, leerde al jong kennis maken met paarden en pony’s. Als enig nichtje van een ongetrouwde oom had zij sinds haar 10e verjaardag thuis pony’s te kust en te keur. Er werd veel buiten gereden. Les en wedstrijden was er toen nog niet bij. Ook haar ouders zagen haar liever een normaal beroep uitoefenen, dus na de Havo zocht ze een baan en ging ’s avonds verder studeren: MO Nederlands en Frans.  Na een aantal jaren in het middelbaar onderwijs kwam ze bij een verhuizing Ruud tegen. En als snel werden de bezigheden steeds meer omgevormd richting paarden, rijden, africhten, verkopen, fokken en mee werken in de eigen zaak. In die tijd werd ook  4 jaar verschillende ORUN –cursussen gevolgd tot instructeur. Drachtigheidsbegeleiding/KI cursus gevolgd. Les geven vond allang niet meer plaats voor de klas maar in de rijbak.

Daarnaast werden er veel paarden afgericht en uitgebracht in de sport. Inmiddels heeft ze ruim 20 paarden uitgebracht in de klasse Z-dressuur, waarvan meer dan de helft barokke paarden. Met name Andalusiers en Lusitano’s. Nu wordt nog sporadisch een paard uitgebracht in Z-dressuur en richt zij zich meer op het rijden van shows, geven van clinics en lessen met eigen barokke paarden.

    Ruud met zijn zelf gerestaureerde antieke Spider en Friese ruin Donald tijdens het
CAIT Wingene (B) juli 2010 

Sinds 1985 werken ze nu samen in hun zadel- en tuigenmakerij. Mennen en rijden met hun eigen  meest barokke paarden, hebben enkele hengsten ter dekking, fokken  daarnaast  mini-pony’s en hebben v.t.t. een nestje Cavalier King Charles spaniels of Jack Russells.

Klik om te vergroten

Reacties zijn gesloten.